De laatste pluk

Utrechtse Uitdaging

‘De laatste pluk’ helpt mensen met een laag inkomen aan gezond fruit.

Aan het eind van het appelseizoen worden vele appels niet geplukt vanwege een verkeerde kleur of grootte. Supermarkten willen deze appels niet hebben en fruittelers moeten deze appels daarom uiteindelijk op de grond laten vallen. Helaas is dat een verspilling van goed en gezond fruit. Tegelijkertijd hebben instanties als de Voedselbank, het Leger des Heils en soortgelijke initiatieven, moeite om hun klanten vers fruit te bieden. Mensen die moeilijk rondkomen, kunnen simpelweg geen fruit kopen omdat het veel te duur is.

De Utrechtse Uitdaging daagt bedrijfsleven, organisaties, stichtingen, verenigingen uit, om in de maanden september en oktober in samenwerking met regionale fruittelers de laatste appels van het seizoen in te zamelen. Dit als onderdeel van het project ‘De Laatste Pluk’ dat mensen met een kleine beurs aan fruit helpt.

Plukdagen in september en oktober
Het project ‘De Laatste Pluk’ heeft menskracht en materialen nodig om de ‘afgeschreven’ appels te oogsten. De geoogste appels worden verdeeld over de lokale instanties die voedselpakketten uitdelen, zodat mensen met een laag inkomen een gezond tussendoortje kunnen eten. De plukdagen voor de Utrechtse Uitdaging in 2023 zijn afhankelijk van het klimaat en worden in de zomer vastgesteld.

“In 2022  hielpen de Lelystadse Uitdaging, de Hardewijkse en Utrechtse Uitdaging de plaatselijke Voedselbanken binnen korte tijd aan 50.000 kg appels, mooie resultaten, en dat voor een pilotproject! We willen De Laatste Pluk in minstens zo’n succes maken.” De Utrechtse Uitdaging organiseert samen met de Voedselbanken Nederland het vervoer, de gekoelde opslag en de distributie van de appels naar de maatschappelijke partners.

Lijkt het je als bedrijf of organisatie leuk om met een of meer collega’s een (dag)deel te komen plukken? Of zie je voor jezelf een rol weggelegd op het gebied van catering, kruiwagens of misschien zelfs een stukje entertainment? Neem dan contact met ons op.

Het ‘Laatste Pluk’-project is een initiatief van de vrijwilligersorganisatie Groente & Fruitbrigade, gelieerd aan de Voedselbanken Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door Univé Verzekeringen en het Stimuleringsfonds van de Rabobank. 

Scroll naar boven