Ruimte voor vechtsport

Tijdens de netwerkborrel heeft Sport Utrecht gepitcht en zijn er een aantal partijen aan het meedenken over deze vraag.

In Utrecht zijn en ruime 100 martial arts aanbieders. Met martial arts bedoel ik alle vecht- en zelfverdedigingssporten. Deze aanbieders (verenigingen stichtingen, ondernemers, ZZP’ers en beweeggroepen) maken gebruik van verschillende ruimtes in de stad. Naast de gemeentelijke accommodaties zoals gymzalen, sportzalen en buurthuizen zijn er ook aanbieders met een eigen ‘dojo’ in een loods, bedrijfsruimte of leegstaande schoolpanden. De aanbieders variëren van clubs met 20 tot honderden leden, waarbij de kleinere clubs met minder dan 50 leden het grootste deel beslaan.

Een gedeelde wens van veel aanbieders is een eigen dojo (huur of koop) met een vaste mat. Tegelijkertijd zijn veel van de aanbieders klein, de wensen divers (locatie, type vloer, met wie wel/niet samen), en beschikken ze over weinig financiële slagkracht. Ook kennen veel aanbieders geen bestuur die dit soort zaken oppakt, maar hangen de aanbieders vaak aan één op twee personen die actief zijn als leraar en verder ook alle organisatorische taken oppakken.

De ontwikkelingen binnen de gemeente Utrecht wat betreft zelfbeheer is voor de wens van een eigen dojo interessant. Mijn uitdaging is, naast de inventarisatie van de wens, de verschillende aanbieders met elkaar om tafel te brengen en de wensen voldoende op één lijn te krijgen.

Scroll naar boven